Szybka tarta z jabłkami
Opublikowano: 02.05.2022 r.
Masło, mąka pszenna i soczyste jabłka to klucz do udanej tarty z jabłkami. Słodka, maślana kruszonka łączy się z jabłkowym nadzieniem, tworząc idealnie zbalansowaną kombinację smaków. Tarta jest prosta i szybka w przygotowaniu, idealna, gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz spędzać godzin w kuchni.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Cukier - 100 g
- Masło - 150 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Jabłka prażone - 300 g
- Jabłko - 360 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, forma do tarty 25 cm, obciążniki do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie ciasto.
- Na ciasto wyłóż obciążniki i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.
- Na podpieczony spód wyłóż prażone jabłka.
- Jabłko przekrój na pół i wydrąż środek. Pokrój je w cienkie plasterki. Plasterki wyłóż na wierzch ciasta.
- Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut w tej samej temperaturze.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny