Szybka szarlotka
Opublikowano: 12.06.2022 r.
Mąka pszenna, masło, żółtko jajka i spora porcja prażonych jabłek – to główne składniki, które sprawiają, że ta szarlotka wychodzi nieziemsko pyszna. Wystarczy chwila, żeby przygotować szybki i aromatyczny deser, który zadowoli każde podniebienie. Idealna opcja na niespodziewane wizyty gości!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Masło - 120 g
- Cukier puder - 30 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Jabłka prażone - 500 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, lodówka
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski przesiej mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj żółtko i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób rękami. 1/3 odłam i schowaj do lodówki.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej ciasto.
- Jabłka wyłóż na kruchy spód
- Wierzch ciasta udekoruj startym schłodzonym ciastem.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny