Szybka pizza
Opublikowano: 04.07.2022 r.
Drożdże, mąka pszenna, oliwa z oliwek, ser Mozzarella, i pomidory koktajlowe – to składniki, które rządzą w naszym przepisie na szybką pizzę. Ta szybka pizza jest idealna, gdy masz ochotę na coś pysznego, ale nie masz czasu na skomplikowane przygotowania. Wystarczy kilka podstawowych składników i chwila w kuchni, a efektem będzie aromatyczne i smaczne danie.
Składniki dla 3 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (3 szklanki)
- Drożdże świeże - 50 g
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Cukier - 1 g (1 szczypta)
- Sól - 1 g (1 szczypta)
- Przecier pomidorowy bez soli - 100 g (1/2 szklanki)
- Rukola - 100 g (3 garści)
- Pomidory koktajlowe - 200 g (10 sztuk)
- Ser Mozzarella - 125 g (1 sztuka)
- Przyprawy - oregano, bazylia
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę, sól i dodaj olej.
- W szklance ciepłej wody rozpuść drożdże z cukrem. Tak przygotowany rozczyn wlej do mąki i ręcznie wyrabiaj ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia.
- Pomidorki pokrój na połówki, a mozzarellę zetrzyj na tarce. Piekarnik nastaw na 180 st. C.
- Wyrośnięte ciało przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierek i rozpłaszcz na cienki placek.
- Posmaruj sosem pomidorowym, posyp serem, przyprawami.
- Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20-30 minut.
- Na wierzch ułóż rukolę i pomidorki.
Komentarz dietetyka
Warto pamiętać, że pizza jest stosunkowo kalorycznym posiłkiem, dlatego powinna być niestałym elementem diety, a pojawiać się okazjonalnie.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk