Szybka nalewka z czarnej porzeczki

Opublikowano: 03.07.2025 r.
Czarna porzeczka, spirytus i cukier – to główne składniki na błyskawiczną nalewkę z tego przepisu. Wystarczy połączyć te składniki, dodać nieco cierpliwości i odrobinę wódki, aby uzyskać pyszny, domowy trunek, który rozgrzeje chłodne wieczory. Ta szybka nalewka idealnie nadaje się na spotkania z przyjaciółmi.
Składniki dla 50 porcji:
- Czarna porzeczka - 1500 g
- Spirytus - 500 ml
- Wódka - 500 ml
- Cukier - 500 g
Liczba porcji: 50
Będziesz potrzebować:
- słoik, gaza, butelka szklana
Przepis krok po kroku
- Porzeczki obierz z ogonków i umyj.
- Przełóż je do dużego słoika.
- Zalej owoce alkoholem.
- Odstaw do momentu całkowitego napęcznienia (zwykle około 30-60 dni).
- Po upływie tego czasu sok zlej, a pozostawione owoce zasyp cukrem. Odstaw na kilka dni, aż do rozpuszczenia cukru. Możesz od czasu do czasu przemieszać naczyniem.
- Gdy cukier rozpuści się, przecedź trunek przez gazę do butelki.
Komentarz dietetyka
Ze względu na dużą zawartość alkoholu ten napój nie powinien być spożywany często i w dużych ilościach.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny