Szwedzkie bułeczki cynamonowe
Opublikowano: 09.10.2022 r.
Masło, cynamon, drożdże suche i mąka pszenna — to cztery najważniejsze składniki szwedzkich bułeczek cynamonowych. Nadają im niepowtarzalny smak, miękkość i idealne, puszyste wnętrze. Kiedy połączysz je z resztą składników i upieczesz, powstanie deser, który dosłownie rozpływa się w ustach!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 350 g
- Mąka owsiana pełnoziarnista - 150 g
- Cukier - 250 g
- Drożdże suche - 10 g
- Masło - 160 g
- Mleko 2% - 150 ml
- Jajko - 2 szt.
- Cynamon - 40 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, papier do pieczenia, rondelek
Przepis krok po kroku
- W rondelku roztop 80 g masła.
- Mąkę pszenną i owsianą przesiej i wymieszaj z suchymi drożdżami. Następnie dodaj resztę składników (użyj tylko 50 g cukru, reszta jest potrzebna później), wraz z roztopionym masłem i wyrób.
- Uformuj z niego kulę i przykryj ręcznikiem kuchennym, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Przygotuj cukier cynamonowy: roztop 80 g masła, a następnie zmieszaj go z 200 g cukru i cynamonem. Ostudź.
- Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt o grubości 3 cm.
- Przygotowany prostokąt posmaruj roztopionym masłem z cynamonem. Następnie zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady.
- Ostrym nożem podziel na 10 części.
- Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny