Szponder wołowy
Opublikowano: 28.09.2022 r.
Żeberka wołowe, cebula i masło to trio, które nada Twojemu szponderowi wołowemu wyjątkowy smak. W tej kombinacji mięso zyskuje głębię, cebula dodaje naturalnej słodyczy, a masło delikatnie podkreśla całość, tworząc idealne danie na chłodniejsze dni.
Składniki dla 4 porcji:
- Żeberka wołowe - 1000 g
- Cebula - 250 g
- Masło - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz, przyprawa do wołowiny
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Mięso umyj i osusz.
- Wymieszaj mięso, obsyp dokładnie przyprawami i zostaw na całą noc w lodówce.
- Nagrzej piekarnik na 200 st. C. bez termoobiegu.
- Na maśle usmaż po 2 minuty z każdej strony mięso.
- Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego.
- Pokrój cebulę w pół plastry i wyłóż na mięso. Przykryj naczynie przykrywką i wstaw do piekarnika.
- Piecz 120 minut do miękkości. Można polewać mięso wytopionym tłuszczem podczas pieczenia.
- Ostatnie 20 minut piecz z termoobiegiem i bez przykrycia.
Komentarz dietetyka
Szponder to mięso, które ma sporo białka i jest także dosyć tłuste. Przepis ma niski indeks glikemiczny. Ma niską zawartość węglowodanów.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości