Szpinak z jajkiem
Opublikowano: 28.11.2021 r.
Szpinak, jajka, masło i czosnek – oto, czego potrzebujesz, żeby stworzyć proste i smaczne danie. W tej kombinacji szpinak dostarcza witamin, jajka białka, a masło i czosnek wszystkiego tego, co najlepsze dla twojego podniebienia. Wystarczy kilka podstawowych składników, by cieszyć się zdrowym i sycącym posiłkiem.
Składniki dla 2 porcji:
- Szpinak - 250 g
- Jajko - 4 szt.
- Masło - 10 g
- Czosnek - 7 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, praska do czosnku, pokrywka do patelni
Przepis krok po kroku
- Liście szpinaku umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
- Na patelni rozpuść masło.
- Wrzuć szpinak i smaż przez kilka minut, aż zmięknie.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż około 30 sekund.
- Wyrównaj szpinak na patelni i wbij jajka.
- Dopraw jajka pieprzem.
- Smaż pod przykryciem na małym ogniu, aż wierzch jajek się zetnie.
Komentarz dietetyka
Szpinak to dobre źródło witaminy C w diecie. Można wykorzystać go do każdego rodzaju dań przez śniadania, obiady aż po desery. Podawany z jajkiem zwiększy z niego wchłanianie żelaza.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk