Szpinak smażony

Opublikowano: 09.07.2025 r.
Szpinak, czosnek, masło – to główne składniki genialnego szpinaku smażonego! Wystarczy kilka chwil na patelni, żeby te trzy proste elementy zamieniły się w aromatyczne i pełne smaku danie. Idealne jako dodatek do obiadu lub lekką przekąskę. Szybko, prosto i pysznie!
Składniki dla 4 porcji:
- Szpinak - 200 g
- Czosnek - 15 g
- Masło - 30 g
- Olej rzepakowy - 5 ml
- Przyprawy - sól, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Szpinak umyj, zostaw na sitku aby pozbyć się nadmiaru wody.
- W rondelku roztop masło z łyżeczką oleju.
- Dodaj pokrojony w plasterki czosnek oraz pół łyżeczki gałki muszkatołowej.
- Smaż minutę, cały czas mieszając.
- Wrzuć szpinak.
- Smaż 3-4 minuty, lekko posól i smaż jeszcze minutkę.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny