Szpinak nowozelandzki

Opublikowano: 22.06.2022 r.
Makaron penne, szpinak nowozelandzki, surowy boczek, czosnek, cebula, śmietana i parmezan – oto, czego potrzebujesz do tego pysznego dania. Aromatyczny czosnek i cebula, połączone z kremową śmietaną i chrupiącym boczkiem, komponują się idealnie ze świeżym szpinakiem. Makaron i parmezan dopełniają całość, tworząc harmonijną mieszankę smaków.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron penne - 250 g
- Szpinak - 150 g (nowozelandzki)
- Boczek surowy - 100 g
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Cebula - 100 g
- Śmietana 18% - 150 g
- Ser parmezan - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, tarka, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Szpinak nowozelandzki dokładnie umyj i porwij na mniejsze kawałki.
- Szpinak pokrój w kostkę. Przełóż na patelnię i podsmaż.
- Cebulę pokrój w kostkę i dodaj do boczku. Smaż chwilę razem, aż cebula zmięknie.
- Dodaj szpinak i smaż razem około 5 minut.
- Parmezan zetrzyj na tarce.
- Na patelnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj i duś razem jeszcze kilka minut.
- Wlej śmietanę, dodaj parmezan i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj dokładnie.
- Dodaj ugotowany i odcedzony makaron na patelnie.
- Wymieszaj i podawaj.
Komentarz dietetyka
Szpinak ma w sobie wiele witaminy C, który wzmaga wchłaniania żelaza z pozostałych produktów takich jak np. mięso.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk