Szpecle
Opublikowano: 20.12.2021 r.
Mąka pszenna, mleko, jajka, cebula i boczek wędzony - to kluczowe składniki szpecli, czyli klasycznego dania z południowych Niemiec. Te kluski są wyjątkowo proste do zrobienia, a smakują niesamowicie, szczególnie gdy są podane z podpieczoną cebulką i chrupiącym boczkiem. Szpece w mgnieniu oka staną się Twoim ulubionym comfort foodem!
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Mleko 3,2% - 200 ml (niepełna szklanka)
- Jajko - 3 szt.
- Cebula - 400 g (4 duże sztuki)
- Boczek wędzony bez kości - 400 g
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W misce umieść mąkę, mleko i jajka, wymieszaj.
- Dopraw solą i gałką muszkatołową i wymieszaj.
- Ciasto na kluski przełóż na deskę do krojenia.
- W garnku zagotuj wodę i na wrzątek wrzucaj kluski, krojąc je nożem.
- Gotowe kluski wypłyną na powierzchnię.
- Odcedź je z wody łyżką cedzakową.
- Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.
- Pokrój boczek w kostkę.
- Podsmaż na patelni boczek i cebulę.
- Kluski podawaj na talerzu z odrobiną masła, świeżo mielonego pieprzu i boczku z cebulą.
Komentarz dietetyka
Szpecle to danie zawierające dużą ilość węglowodanów prostych. Powinny go unikać osoby chorujące na cukrzycę oraz osoby na diecie redukcyjnej. Danie zawiera bardzo dużą ilość kalorii. Możesz zamienić mąkę pszenną na żytnią lub gryczaną, wówczas potrawa będzie bardziej bogata w błonnik.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny