Szparagi zielone zapiekane

Opublikowano: 12.06.2025 r.
Szparagi, szynka parmeńska i ser parmezan – te trzy składniki to klucz do pysznego dania, które wciąż pozostaje proste i mało czasochłonne. Zielone szparagi otulone szynką parmeńską, posypane startym parmezanem i skropione oliwą z oliwek, a na koniec lekko doprawione świeżą bazylią.
Składniki dla 3 porcji:
- Oliwa z oliwek - 20 ml
- Ser parmezan - 30 g
- Szynka parmeńska - 240 g
- Bazylia świeża - 5 g
- Szparagi - 450 g
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, naczynie żaroodporne, tarka
Przepis krok po kroku
- Szparagi umyj, zdrewniałe końce odetnij. Gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 3-5 minut, aż będą półtwarde. Odcedź, przelej zimną wodą i osącz.
- Parmezan zetrzyj na tarce. Listki bazylii posiekaj.
- Szparagi szczelnie zawiń w plasterki szynki. Wyłóż do naczynia żaroodpornego, posyp parmezanem, bazylią i polej oliwą.
- Piecz 7-8 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny