Szparagi zapiekane

Opublikowano: 05.05.2025 r.
Szparagi, mozzarella, oliwa z oliwek i czosnek – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić pyszne szparagi zapiekane. Ta kombinacja składników tworzy danie, które zaskoczy Cię swoim smakiem i prostotą. Szparagi idealnie komponują się z roztopioną, ciągnącą się mozzarellą, a całość podkreśla aromatyczny czosnek i oliwa z oliwek.
Składniki dla 3 porcji:
- Szparagi - 500 g (1 pęczek)
- Ser Mozzarella - 240 g (2 kule)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Szparagi dokładnie umyj i oczyść, a następnie odetnij łykowatą część łodygi.
- Ułóż szparagi w naczyniu żaroodpornym i skrop je oliwą z oliwek.
- Po całości rozsyp czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Na wierzchu ułóż ser mozarella pokrojony w plastry.
- Zapiecz szparagi piekarniku w 180 st. C przez 30 min.
Komentarz dietetyka
Szparagi możesz zapiec także ze szynką wystarczy że owiniesz je dookoła lub bez żadnych dodatków.
~ Oliwia Gawron, dietetyk