Szparagi z sosem holenderskim

Opublikowano: 09.05.2025 r.
Szparagi, żółtka jajek, masło, białe wytrawne wino i sok z cytryny – to podstawowe produkty potrzebne do przygotowania pysznych szparagów z sosem holenderskim. Szparagi są zielone, chrupiące i doskonale komponują się z kremowym sosem na bazie żółtek, masła i białego wina, który dopełnia całość odświeżającym ożywieniem soku z cytryny.
Składniki dla 2 porcji:
- Szparagi - 400 g (zielone)
- Żółtko jajka - 3 szt.
- Masło - 100 g
- Wino białe wytrawne - 100 ml
- Sok z cytryny - 10 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska, rondelek, trzepaczka do jajek
Przepis krok po kroku
- Wino podgrzej w rondelku z kilkoma ziarenkami ziela angielskiego oraz listkami laurowymi, aż zredukuje się dwukrotnie. Po odparowaniu pozbądź się przypraw, a wino wlej do miski.
- Do miski z winem dodaj 3 żółtka i umieść ją nad garnkiem z gotującą się wodą.
- Trzepaczką ubijaj żółtka na parze, aż zwiększą swą objętość i powstanie piana. Wtedy ściągnij miskę znad garnka.
- Masło rozpuść w rondelku lub kuchence mikrofalowej i delikatnym strumieniem wlej do masy z żółtek. Cały czas mieszając. Sos dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Szparagi umyj i usuń zgrubiałe końcówki, gotuj we wrzątku około 3-minuty.
- Ugotowane szparagi polej przygotowanym sosem holenderskim.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza dużo witamin i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny