Szparagi z piekarnika
Opublikowano: 25.06.2022 r.
Szparagi i oliwa z oliwek to duet idealny, żeby wyczarować coś pysznego i zdrowego na szybko. Wrzuć szparagi do piekarnika, skrop je oliwą z oliwek i gotowe! Chrupiące, soczyste, sprężyste – doskonałe jako przekąska albo dodatek do obiadu.
Składniki dla 2 porcji:
- Szparagi - 500 g (1 pęczek)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Szparagi ułam w odpowiednim miejscu chwytając ich przód i tył. Lekko nagnij i ułam.
- Przełóż szparagi do naczynia żaroodpornego i skropl oliwą z oliwek.
- Posyp szczyptą soli i pieprzu.
- Upiecz szparagi przez 15-20 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Szparagi możesz podawać jako osobny niewielki posiłek lub jako dodatek do większego dania.
~ Oliwia Gawron, dietetyk