Szparagi z makaronem
Opublikowano: 08.07.2022 r.
Makaron penne, szparagi, boczek wędzony, śmietanka kremowa i ser parmezan – te składniki to klucz do smakowitej uczty dla podniebienia. Gdy szparagi spotkają się z chrupiącym boczkiem i delikatnym makaronem w kremowym sosie z nutą czosnku, trudno się oprzeć. Prosty przepis, a efekt zachwycający!
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron penne - 250 g
- Szparagi - 530 g
- Boczek wędzony bez kości - 150 g
- Śmietanka kremowa 30% - 150 g
- Ser parmezan - 50 g
- Czosnek - 5 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Szparagi dokładnie umyj. Oderwij zdrewniałe końce.
- Osusz ręcznikiem i pokrój na 4 cm kawałki.
- Boczek pokrój w małe kawałeczki. Umieść na patelni i podsmaż.
- Dodaj szparagi i smaż razem przez około 10 minut, aż się zrumienią.
- Na patelnie dodaj pokrojony w plasterki czosnek.
- Dodaj 1/3 łyżeczkę soli i pieprzu. Dopraw również 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej. Smaż jeszcze 3 minuty.
- Na patelnie wlej 4 łyżki wody i dodaj śmietanę. Dodaj parmezan i całość gotuj mieszając, aż lekko zgęstnieje.
- Dodaj makaron, dokładnie wymieszaj i wykładaj na talerze.
Komentarz dietetyka
Szparagi są prawdziwą bombą witaminową. Oprócz oczywiście witaminy C, znaleźć w nich można kwas foliowy czy witaminę K.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk