Szparagi z jajkiem
Opublikowano: 22.11.2021 r.
Szparagi z jajkiem to proste i smaczne danie, które można przygotować w kilka minut. Wystarczą świeże szparagi, dwa jajka i odrobina oliwy z oliwek, aby stworzyć aromatyczne śniadanie lub lekki obiad. Danie jest lekkie i bardzo zdrowe, idealne na każdą porę dnia!
Składniki dla 1 porcji:
- Szparagi - 150 g (5 sztuk)
- Jajko - 2 szt.
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek granulowany
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- garnek, patelnia
Przepis krok po kroku
- Szparagi dokładnie umyj i odłam od nich suche końcówki.
- Podgotuj je al'dente w osolonej wodzie.
- Ugotowane szparagi podsmaż na oliwie z oliwek na patelni. Dopraw je.
- Gotowe szparagi przełóż na talerz. Na tej samej patelni usmaż jajka sadzone, dopraw je solą i pieprzem.
- Usmażone jajka przełóż na szparagi.
Komentarz dietetyka
Szparagi to bogactwo wartości odżywczych oraz posiadają niski indeks glikemiczny. Potrawa jak najbardziej jest wskazana.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk