Szparagi z boczkiem
Opublikowano: 28.04.2022 r.
Soczyste szparagi, chrupiący boczek i delikatna śmietanka kremowa to trio, które zagwarantuje Ci smakowy raj na talerzu. Te proste składniki w połączeniu z odrobiną masła tworzą harmonię smaków, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Szparagi z boczkiem to prosty, ale wyrafinowany sposób na wyjątkowy posiłek.
Składniki dla 4 porcji:
- Szparagi - 500 g (około 15 sztuk)
- Boczek wędzony bez kości - 300 g
- Śmietanka kremowa 30% - 120 g (pół szklanki)
- Masło - 60 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końcówki.
- Można to zrobić, także naginając warzywo miejsce, w którym pęknie, nie nadaje się do spożycia.
- Szparagi owiń boczkiem.
- Rozgrzej masło na patelni i smaż szparagi przez 2-3 minuty na dużym ogniu.
- Wlej śmietanę i gotuj jeszcze 2-3 minuty.
- Dopraw całość solą i pieprzem.
- Podawaj na dużym talerzu.
Komentarz dietetyka
Szparagi z boczkiem to danie zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego. Jest także świetnym źródłem białka. Szparagi zawierają dużą ilość składników mineralnych oraz witamin.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny