Szparagi w szynce
Opublikowano: 31.08.2022 r.
Szparagi, szynka parmeńska i olej rzepakowy - to trio, które sprawi, że Twoje podniebienie poczuje się jak na wakacjach we Włoszech. Połączenie chrupiących szparagów z delikatnością szynki parmeńskiej i nutą oleju rzepakowego tworzy prostą, lecz niezwykle smakowitą kombinację, którą warto znać.
Składniki dla 4 porcji:
- Szparagi - 350 g (1 pęczek)
- Szynka parmeńska - 100 g
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia grillowa
Przepis krok po kroku
- Szparagi dokładnie umyj, osusz i odłam stwardniałe końce.
- Po trzy sztuki szparagów zawiń w plastry szynki parmeńskiej.
- Patelnia grillową rozgrzej i posmaruj olejem.
- Na rozgrzanej patelni ułóż roladki ze szparagów i grilluj z każdej strony po około 3 minuty.
- Pod koniec smażenia szparagi dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Ugrillowane szparagi w szynce parmeńskiej ułóż na półmisku i podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Szparagi w szynce to doskonała propozycja na przekąskę. Szparagi stanowią doskonałe źródło wielu składników odżywczych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny