Szparagi na parze
Opublikowano: 23.06.2021 r.
Szparagi i oliwa z oliwek to główni bohaterowie tego przepisu na prostą, ale smakowitą potrawę! Gotowane na parze szparagi nabierają delikatności i zachowują pełnię swoich wartości odżywczych, a oliwa dodaje im subtelnej, niepowtarzalnej nuty smakowej. Idealne na lekki lunch lub dodatek do bardziej wyrazistych dań.
Składniki dla 2 porcji:
- Szparagi - 500 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, naczynie do gotowania na parze, duży garnek
Przepis krok po kroku
- Do dużego garnka wlej około 2 litrów wody.
- Na garnek nałóż naczynie do gotowania na parze.
- Doprowadź wodę do wrzenia.
- Szparagi umyj i przełam.
- Szparagi ułóż na naczyniu do parowania.
- Szparagi gotuj przez 10 minut.
- Gotowe szparagi polej oliwą.
Komentarz dietetyka
Szparagi powinny pojawiać się w diecie jak najczęściej, gdyż są świetnym źródłem wapnia, selenu, magnezu, potasu i kwasu foliowego, składników mineralnych które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny