Szparagi na maśle
Opublikowano: 06.07.2021 r.
Szparagi i masło to duet doskonały! Świeże szparagi po podsmażeniu na maśle stają się niezwykle delikatne i aromatyczne. Wystarczy pęczek tych zielonych warzyw i trochę masła, by stworzyć lekkie, ale pełne smaku danie. To prosty sposób na wyczarowanie czegoś pysznego w krótkim czasie.
Składniki dla 2 porcji:
- Szparagi - 500 g (1 pęczek)
- Masło - 30 g (3 łyżki)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Szparagi opłucz i przełam, by pozbyć się zgrubiałych końcówek.
- Na patelni rozgrzej masło i wyłóż na nią szparagi.
- Smaż je przez 8 minut, od czasu do czasu obracając je.
- Na końcu dodaj sól i pieprz i smaż całość przez 2 minuty.
Komentarz dietetyka
Szparagi powinny często gościć w menu, dlatego że są wspaniałym źródłem wielu witamin i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny