Szpajza truskawkowa
Opublikowano: 08.11.2022 r.
Jajka, cukier, truskawki i cytryna – to główne składniki idealnej na lato szpajzy truskawkowej. Dzięki lekkiej konsystencji i orzeźwiającemu smakowi, ten deser z pewnością zadowoli każde podniebienie. Z dodatkiem żelatyny, szpajza nabiera odpowiedniej struktury, a świeże truskawki nadają jej wyjątkowy aromat i apetyczny wygląd.
Składniki dla 6 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Żelatyna - 3 g (3 łyżeczki)
- Cytryna - 100 g (1 sztuka)
- Truskawki - 250 g (1 szklanka)
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- mikser
Przepis krok po kroku
- Dodatkowo przygotuj 1/2 szklanki wody.
- Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
- Białka oddziel od żółtek, białka ubij na sztywną pianę, natomiast żółtka utrzyj z cukrem pudrem.
- Truskawki zblenduj do uzyskania jednolitej masy.
- Żelatynę przygotuj z gorącą wodą i odstaw do ostygnięcia.
- Białka wymieszaj z żółtkami, podziel masę na pół. Do jednej dodaj truskawki, do drugiej sok z cytryny.
- Przełóż deser do pucharków na przemian.
Komentarz dietetyka
Możesz użyć świeże, jak i mrożone owoce.
~ Oliwia Gawron, dietetyk