Szpajza śląska
Opublikowano: 26.08.2022 r.
Cytryna, żółtka i cukier puder to kluczowe składniki śląskiej szpajzy, deseru, który łączy w sobie klasyczne smaki z nutą świeżości. Cytryna dodaje orzeźwiającego aromatu, żółtka tworzą kremową konsystencję, a cukier puder wprowadza słodki akcent. Ten tradycyjny przysmak z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom lekkich i cytrusowych deserów.
Składniki dla 4 porcji:
- Cytryna - 50 g (1 sztuka)
- Żelatyna - 10 g
- Żółtko jajka - 4 szt.
- Cukier puder - 60 g
- Białko jajka - 4 szt.
- Przyprawy - skórka z cytryny, sok z cytryny, cukier puder, żelatyna
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, pucharki
Przepis krok po kroku
- Białka jaj ubij na sztywną pianę i umieść w lodówce.
- Cytrynę wyszoruj i umyj dokładnie. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj skórkę z cytryny.
- Wyciśnij sok z cytryny.
- Żelatynę umieść w szklance i wlej odrobinę wody. Zostaw, aż napęcznieje.
- Żelatynę podgrzej i mieszaj, aż dobrze się podpuści.
- W misce umieść żółtka i cukier puder. Utrzyj dokładnie, aż masa zrobi się biało-kremowa.
- Do masy z żółtek dodaj sok oraz skórkę z cytryny. Dodaj ubite białka i dokładnie, delikatnie wymieszaj.
- Następnie dodaj żelatynę i wymieszaj dokładnie.
- Od razu przełóż do pucharków i wstaw do lodówki.
Komentarz dietetyka
By zdezynfekować jajka wystarczy przetrzeć dokładnie skorupkę wacikiem nasączonym octem, a następnie włożyć jajka do wody o temperaturze 70 stopni Celsjusza na około 10 sekund. Taki zabieg znacznie zmniejszy ryzyko zatrucia salmonellą.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk