Szpajza czekoladowa
Opublikowano: 15.08.2022 r.
Jajka, cukier, gorzka czekolada i śmietanka kremowa – to główne składniki, które sprawią, że ta szpajza czekoladowa roztopi się w ustach. Dodaj do tego odrobinę kakao i rumu, a zyskasz deser o głębokim, bogatym smaku, który zadowoli każdego miłośnika słodkości.
Składniki dla 4 porcji:
- Jajko - 5 szt.
- Cukier - 60 g (5 łyżek)
- Żelatyna - 20 g (5 łyżeczek)
- Kakao 16% (proszek) - 10 g (1 łyżka)
- Wódka - 10 ml
- Czekolada gorzka - 50 g
- Rodzynki - 80 g
- Rum - 40 ml
- Śmietanka kremowa 30% - 100 g
- Przyprawy - cukier, kakao
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- mikser, miska, pucharki
Przepis krok po kroku
- Rodzynki zalej rumem i odstaw na 20 minut do namoczenia.
- Oddziel białka od żółtek.
- Ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Dodaj żółtka i chwilę ubijaj, aż się połączą.
- Dodaj kakao i ubijaj na małych obrotach.
- Cały czas ubijając, dolej wódkę.
- Żelatynę rozpuść w trzech-czterech łyżkach ciepłej wody. Chwilę ostudź i wlej cienkim strumieniem do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj z użyciem miksera.
- Czekoladę pokrój na małe kawałki. Rodzynki odsącz z rumu.
- Umieść czekoladę i rodzynki w pucharku.
- Masę wlej do pucharków i delikatnie wymieszaj.
- Pucharki włóż do lodówki, aż masa dobrze stężeje.
- Śmietanę ubij na sztywno.
- Podawaj szpajzę przystrojoną bitą śmietaną.
Komentarz dietetyka
Czekolada (szczególnie gorzka) to dobre źródło flawonoidów, czyli substancji o właściwościach antyoksydacyjnych.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk