Sznycle z indyka duszone

Opublikowano: 27.05.2022 r.
Mięso z piersi indyka, cebula, masło, koperek i natka pietruszki tworzą wyjątkowe połączenie w tym przepisie na duszone sznycle. Dodatek białego wytrawnego wina nadaje potrawie głęboki i aromatyczny smak, który idealnie komponuje się z delikatnym indykiem. To danie jest świetnym wyborem na rodzinny obiad lub elegancką kolację, pełne świeżych ziół i aromatów.
Składniki dla 5 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 800 g
- Cebula - 300 g (2 średnie sztuki)
- Masło - 400 g
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Wino białe wytrawne - 120 ml (pół szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryczka chilli świeża, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Pierś z indyka pokrój w plastry.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Posiekaj papryczkę chilli.
- Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozpuść masło.
- Podsmaż czosnek i cebulę.
- Umieść na patelni mięso i obsmaż z obu stron.
- Dodaj natkę pietruszki, koper, ziele angielskie i liść laurowy.
- Wlej wino białe.
- Duś pod przykryciem przez 10 minut.
- Sznycle podawaj z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków.
Komentarz dietetyka
Sznycle z indyka duszone to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Sznycle zawierają małą ilość węglowodanów i mają niski indeks glikemiczny. Sznycle z masłem są dobrym źródłem łatwo przyswajalnych kwasów tłuszczowych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny