Sznycle z indyka
Opublikowano: 28.05.2021 r.
Mięso z piersi indyka bez skóry, jajko, mleko i bułka tarta – to główne składniki pysznych sznycli z indyka. Przy odpowiednim przygotowaniu i smażeniu na oleju rzepakowym, można uzyskać chrupiące i soczyste kawałki, idealne na obiad.
Składniki dla 1 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 100 g
- Jajko - 1 szt.
- Mleko 1,5% - 40 ml (4 łyżki)
- Bułka tarta - 40 g (4 łyżki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, przyprawa do mięsa
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Filety indyka rozbij tłuczkiem.
- Do głębokiego talerza wbij jajko i roztrzep widelcem, do drugiego talerze - mleko, a na płaski talerz wysyp bułkę tartą.
- Fileta zamaczaj kolejno i dokładnie w mleku, jajku i bułce tartej.
- Układaj na patelnię z rozgrzanym olejem lub masłem i smaż kilka minut z każdej strony.
- Podawaj z ziemniakami i surówką.
Komentarz dietetyka
Najbardziej kalorycznym elementem dania jest panierka, dlatego warto z niej zrezygnować zwłaszcza na dietach redukcyjnych.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk