Sznycel z kurczaka

Opublikowano: 22.06.2022 r.
Piersi kurczaka, bułka tarta, jajka – te trzy składniki to klucz do przepysznego sznycla z kurczaka. Delikatne mięso kurczaka zanurzone w aromatycznym panierowaniu, a następnie usmażone na złocistym maśle klarowanym, to niezawodny przepis na obiad, który polubi cała rodzina. Żaden sznycel się z tym nie równa!
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
 - Masło klarowane - 30 g
 - Bułka tarta - 40 g
 - Mąka pszenna typ 500 - 40 g
 - Jajko - 2 szt.
 - Przyprawy - sól, pieprz
 
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tłuczek do mięsa, głęboki talerz
 
Przepis krok po kroku
- Mięso podziel na 4 plastry, krojąc wzdłuż piersi.
 - Każdy z nich dobrze i cienko rozbij.
 - Mięso dopraw solą i pieprzem
 - Następnie obtocz w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.
 - Na patelni rozpuść masło i usmaż na nim sznycle z obu stron na złoty kolor.
 
Komentarz dietetyka
W mięsie kurczaka znaleźć można również witaminy z grupy B oraz składniki takie jak cynk, selen, magnez czy fosfor.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk