Sznycel z kurczaka

Opublikowano: 22.06.2022 r.
Piersi kurczaka, bułka tarta, jajka – te trzy składniki to klucz do przepysznego sznycla z kurczaka. Delikatne mięso kurczaka zanurzone w aromatycznym panierowaniu, a następnie usmażone na złocistym maśle klarowanym, to niezawodny przepis na obiad, który polubi cała rodzina. Żaden sznycel się z tym nie równa!
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Masło klarowane - 30 g
- Bułka tarta - 40 g
- Mąka pszenna typ 500 - 40 g
- Jajko - 2 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tłuczek do mięsa, głęboki talerz
Przepis krok po kroku
- Mięso podziel na 4 plastry, krojąc wzdłuż piersi.
- Każdy z nich dobrze i cienko rozbij.
- Mięso dopraw solą i pieprzem
- Następnie obtocz w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.
- Na patelni rozpuść masło i usmaż na nim sznycle z obu stron na złoty kolor.
Komentarz dietetyka
W mięsie kurczaka znaleźć można również witaminy z grupy B oraz składniki takie jak cynk, selen, magnez czy fosfor.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk