Sznycel z jajkiem

Opublikowano: 05.11.2021 r.
Szynka wieprzowa, jajko i masło - to trio gwarantujące pyszne obiadki! Sznycel z jajkiem to klasyka w domowej kuchni, gdzie plastry szynki obtaczane w bułce tartej lądują na patelni z masłem, aby nabrać złocistego koloru. Dodanie jajka tworzy z tego prostego dania prawdziwy hit na każdy stół!
Składniki dla 4 porcji:
- Szynka wieprzowa - 480 g (4 plastry)
- Jajko - 5 szt.
- Bułka tarta - 125 g (1/2 szklanki)
- Masło - 125 g (1/2 kostki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Mięso wieprzowe delikatnie rozbij i dopraw do smaku.
- Do miski rozbij jedno jajko i roztrzep.
- Zanurz plastry mięsa w jajku.
- Obtocz mięso w bułce tartej tak aby cały kawałek był pokryty warstwą bułki tartej.
- Usmaż mięso na rozgrzanej patelni z masłem.
- Przełóż gotowe mięso na talerz.
- Dodatkowo na patelni usmaż pozostałe jajka na półmiękko.
Komentarz dietetyka
Sznycel z jajkiem to obiadowa propozycja, która da Ci sytość na długi czas. Nie zapominaj o porcji warzyw.
~ Oliwia Gawron, dietetyk