Sznycel z indyka w sosie
Opublikowano: 27.05.2022 r.
Mięso z piersi indyka bez skóry, cebula, marchewka, masło klarowane i śmietanka kremowa – to tylko kilka składników, które tworzą wyjątkowy sznycel z indyka w aromatycznym sosie. Dzięki delikatnemu mięsu i wyrazistym dodatkom ten przepis to świetny pomysł na smaczny i sycący obiad dla całej rodziny.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 500 g
- Cebula - 300 g (2 średnie sztuki)
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Masło klarowane - 100 g
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Pierś indyka rozbij tłuczkiem cienko.
- Sznycel dopraw sola i pieprzem.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.
- Marchew obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.
- Dodaj sznycel i podsmaż.
- Dodaj marchew i podsmaż chwilę.
- Wlej śmietanę, dodaj liść laurowy, dopraw solą.
- Duś pod przykryciem przez 5 minut.
- Posiekaj koper i dodaj na patelnię.
- Sznycel podawaj na dużym talerzu z dodatkami.
Komentarz dietetyka
Sznycel z indyka w sosie to przede wszystkim bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Sznycel jest mięsem niskokaloryczny i zawiera małą ilość tłuszczu. Świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny