Sznycel wołowy

Opublikowano: 03.05.2022 r.
Wołowina, stek, oliwa z oliwek i sos sojowy to tylko niektóre z najważniejszych składników, które sprawiają, że ten sznycel wołowy jest naprawdę wyjątkowy. Delikatne mięso marynowane w aromatycznym sosie sojowym z nutką soku z cytryny i musztardy, obtoczone w mące ziemniaczanej, gwarantuje doskonały smak i soczystość.
Składniki dla 4 porcji:
- Wołowina, stek - 400 g
- Oliwa z oliwek - 75 ml
- Sos sojowy - 30 ml
- Sok z cytryny - 5 ml
- Musztarda - 15 g
- Mąka ziemniaczana - 80 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Schab podziel na kotlety. Każdy rozbij tłuczkiem, przypraw solą i pieprzem.
- W misce zmieszaj sos sojowy, musztardę, sok z cytryny i przyprawy. Mięso włóż do miski i marynuj przez około 30 minut.
- Kotlety oprósz lekko mąką.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i wyłóż kotlety.
- Smaż do pełnego zarumienienia z obu stron.
Komentarz dietetyka
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny