Sznycel wieprzowy
Opublikowano: 18.05.2022 r.
Schab wieprzowy bez kości, jajko, masło klarowane i bułka tarta – to kluczowe składniki, które zamienią prosty kawałek mięsa w prawdziwy rarytas. Do tego odrobina soku z cytryny dla smaku i mamy zestaw idealny na sznycel wieprzowy. Z tych kilku podstawowych produktów można wyczarować danie, które zachwyci każdego smakosza.
Składniki dla 4 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 500 g
- Masło klarowane - 45 g
- Jajko - 2 szt.
- Bułka tarta - 65 g
- Cytryna - 80 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tłuczek do mięsa, głęboki talerz
Przepis krok po kroku
- Schab umyj i pokrój na cztery plastry.
- Każdy plaster ubij tłuczkiem na cienkie kotleciki.
- Mięso oprósz solą i pieprzem.
- W głębokim talerzu rozkłóć jajko z pomocą widelca.
- Do drugiego talerza wsyp bułkę tartą.
- Mięso obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej.
- Na patelni rozpuść masło klarowanej.
- Usmaż na maśle kotlety z obu stron, aż panierka ładnie się zarumieni.
- Gotowe kotlety podawaj przystrojone plasterkiem cytryny.
Komentarz dietetyka
Mięso wieprzowe to dobre źródło żelaza i pełnowartościowego białka.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk