Sznycel po wiedeńsku
Opublikowano: 18.05.2022 r.
Cielęcina, masło klarowane, jajka, bułka tarta i cytryna – oto sekrety sznycla po wiedeńsku, klasycznego dania, które pochodzi z Austrii. Wielbiciele prostych, ale wyrafinowanych smaków na pewno się nim zachwycą. Cienkie plastry mięsa obtoczone w bułce tartej i podsmażone na maśle klarowanym uzyskują wyjątkową chrupkość i delikatność.
Składniki dla 4 porcji:
- Cielęcina - 500 g
- Masło klarowane - 45 g
- Jajko - 2 szt.
- Bułka tarta - 65 g
- Cytryna - 80 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tłuczek do mięsa, głęboki talerz
Przepis krok po kroku
- Mięso umyj i pokrój na cztery plastry.
- Każdy plaster ubij tłuczkiem na cienkie kotleciki.
- Mięso oprósz solą i pieprzem.
- W głębokim talerzu rozkłóć dwa jajka z pomocą widelca.
- Do drugiego talerza wsyp bułkę tartą.
- Mięso obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej.
- Na patelni rozpuść masło klarowanej.
- Usmaż na maśle kotlety z obu stron, aż panierka ładnie się zarumieni.
- Gotowe kotlety podawaj przystrojone plasterkiem cytryny.
Komentarz dietetyka
Spożywając cielęcinę, dostarczymy wraz z nią znaczne ilości witamin z grupy B, które wpływają pozytywnie na układ nerwowy i układ krwionośny.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk