Sznycel ministerski
Opublikowano: 27.06.2022 r.
Karkówka wieprzowa, jajka i bułka tarta – to główne elementy składające się na wyjątkowy sznycel ministerski. Ten przepis to połączenie soczystego mięsa z chrupiącą panierką, której nie oprze się żaden smakosz. Całość smażona na oleju rzepakowym, daje aromatyczne i apetyczne danie, idealne na każdą okazję.
Składniki dla 4 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 800 g
- Jajko - 3 szt.
- Bułka pszenna - 120 g (sucha, 2 sztuki)
- Bułka tarta - 50 g
- Olej rzepakowy - 40 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, praska do czosnku, miska, maszynka do mielenia
Przepis krok po kroku
- Połowę karkówki zmiel w maszynce do mięsa przez duże oczka, a drugą połowę przez małe oczka.
- Do mięsa dodaj surowe jajka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiaj.
- Z masy uformuj podłużne, cienkie kotlety.
- Suche bułki pokrój w małą kostkę.
- Kotlety obtaczaj w bułce tartej i kawałkach bułki. Dociskaj, by grzanki dobrze przykleiły się do mięsa.
- Na patelni podgrzej olej i smaż na nim sznycle z obu stron.
Komentarz dietetyka
Mięso wieprzowe to źródło pełnowartościowego białka.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk