Sznycel cielęcy
Opublikowano: 20.06.2022 r.
Cielęcina, jajko, masło klarowane i bułka tarta – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby przyrządzić genialny sznycel cielęcy! Ten prosty przepis podkreśli delikatność mięsa i nada mu chrupiącą, złocistą skórkę, której nie oprze się żaden smakosz. Tak niewiele składników, a efekt naprawdę imponujący!
Składniki dla 4 porcji:
- Cielęcina - 600 g (4 plastry)
- Jajko - 2 szt.
- Masło klarowane - 30 g (3 łyżki)
- Bułka tarta - 125 g (1/2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Jajka rozbij do miski i roztrzep za pomocą widelca, dopraw do smaku.
- Bułkę tartę wysyp do osobnej miski.
- Plastry cielęciny delikatnie rozbij, najpierw zamocz w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej.
- Usmaż sznycle na rozgrzanym maśle klarowanym.
Komentarz dietetyka
Sznycel możesz przygotować z dodatkiem jajka smażonego.
~ Oliwia Gawron, dietetyk