Szczupak w galarecie
Opublikowano: 20.01.2023 r.
Szczupak, pietruszka, marchewka, seler, cebula, por i trochę żelatyny – to key składniki przepisu na szczupaka w galarecie. Ten klasyczny zestaw warzyw nadaje potrawie wyjątkowego smaku i aromatu, a żelatyna sprawia, że wszystko świetnie się trzyma i prezentuje na talerzu. Czysta klasyka w prostej formie!
Składniki dla 12 porcji:
- Szczupak filet - 240 g
- Pietruszka - 80 g
- Marchewka - 90 g
- Seler korzeniowy - 60 g
- Cebula - 100 g
- Por - 50 g
- Żelatyna - 48 g (4 łyżki)
- Groszek zielony konserwowy - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Warzywa korzeniowe, cebulę i pora obierz i umyj. Umieść w garnku.
- Do garnka dodaj 2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego.
- Zalej wszystko ok. 1,5 litrem wody. Doprowadź do wrzenia.
- Gotuj na mniejszym ogniu przez około 30 minut.
- W tym czasie rybę oczyść i osusz. Pokrój filety na kawałki o wielkości ok. 3 cm.
- Dodaj kawałki ryby do gotującego się wywaru i gotuj jeszcze 20 minut.
- Wyciągnij ugotowane warzywa i rybę z wywaru.
- Ugotowaną marchewkę pokrój w plasterki.
- W małych naczyniach umieść plasterki marchewki, groszek konserwowy i kawałki ryby.
- Pozostały wywar podgrzej, by był gorący, lecz nie wrzący. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do wystudzenia.
- Wywarem zalej foremki i ostrożnie umieść w lodówce na kilka godzin by dobrze stężały.
Komentarz dietetyka
Szczupak to nie tylko smaczna, ale i bogata w wartości odżywcze ryba. Zawiera w sobie witaminę B12, która wspomaga leczenie anemii.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk