Szczupak
Opublikowano: 12.05.2022 r.
Masło, świeży koperek i natka pietruszki to składniki, które nadadzą Twojemu szczupakowi niepowtarzalny smak i aromat. Smażony na maśle, podkreślony ziołami, staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Ta prosta kompozycja sprawia, że danie jest jednocześnie wyrafinowane i łatwe do przygotowania.
Składniki dla 5 porcji:
- Szczupak filet - 2000 g (lub cały)
- Masło - 120 g
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Natka pietruszki - 20 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, cytryna
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Rybę wyczyść dokładnie i osusz ręcznikiem papierowym.
- Pokrój w plastry cytrynę i umieść we wnętrzu ryby.
- Posiekaj koper i natkę pietruszki.
- Do masła dodaj sól, pieprz, koper i natkę pietruszki, wymieszaj dokładnie.
- Posmaruj rybę masłem.
- Umieść w naczyniu do zapiekania.
- Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 30 minut.
- Rybę podawaj z dodatkiem frytek lub gotowanych ziemniaków.
Komentarz dietetyka
Szczupak to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Jest to białko pełnowartościowe, które jest niezbędne do prawidłowej syntezy aminokwasów. Szczupak jest rybą nisko kaloryczną i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny