Szczi
Opublikowano: 28.11.2022 r.
Dlaczego warto spróbować szczi? Bo taki zestaw składników jak bulion drobiowy, udko kurczaka, kapusta kiszona i suszone grzyby to kwintesencja sycącej, jesienno-zimowej zupy. Połączenie tych elementów tworzy coś, co jednocześnie rozgrzewa i napełnia żołądek smakowitością. Dodaj ziemniaki i trochę masła, a uzyskasz pełnię smaku w jednym garnku.
Składniki dla 8 porcji:
- Bulion drobiowy - 1500 g
- Udko kurczaka ze skórą - 300 g (1 duża sztuka)
- Suszone grzyby - 30 g
- Masło - 50 g
- Kapusta kiszona - 300 g
- Ziemniaki późne - 200 g (2 sztuki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Koncentrat pomidorowy - 25 g (1 łyżka)
- Mąka pszenna typ 500 - 5 g (1 łyżeczka)
- Olej rzepakowy - 5 ml (1 łyżeczka)
- Marchewka - 50 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony, czosnek, koper
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Suszone grzyby zalej gorącą wodą i zostaw na 30 minut. Po tym czasie ugotuj grzyby w świeżej wodzie przez 30 minut (do miękkości). Odcedź i odstaw.
- Mięso ugotuj do miękkości w wodzie, odstaw.
- Zagotuj bulion.
- Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku i pokrój trochę drobniej.
- Rozgrzej masło na patelni.
- Podsmaż na połowie masła kapustę kiszoną wraz z połową koncentratu pomidorowego i szczyptą kminku. Duś pod przykryciem kilka minut. Jeśli trzeba, dodaj odrobinę bulionu (żeby nic się nie przypalało).
- Obierz i umyj ziemniaki, marchewkę, czosnek (2 ząbki) i cebulę.
- Pokrój ziemniaki w dużą kostkę.
- Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Cebulę pokrój w piórka.
- Na oleju usmaż pokrojone ziemniaki, cebulę, czosnek i marchewkę ze szczyptą soli i łyżką posiekanego koperku. Smaż na niewielkim ogniu pod przykryciem przez kilka minut.
- Do warzyw dodaj pozostały koncentrat pomidorowy i smaż pod przykryciem kolejne kilka minut (od czasu do czasu mieszaj).
- Na reszcie masła usmaż mąkę i zrób zasmażkę (dokładnie mieszaj, by powstała jednolita, złocista masa).
- Do gorącego bulionu dodaj pokrojone w paski, odsączone z wody ugotowane grzyby.
- Dodaj też podsmażone warzywa (ziemniaki, marchewkę, cebulę, czosnek oraz kapustę kiszoną) i gotuj kwadrans (do miękkości warzyw i grzybów).
- Dodaj zasmażoną mąkę i przyprawy do smaku według uznania.
- Oddziel mięso od kości, podziel na mniejsze kawałki i wymieszaj z zupą.
- Gotuj wszystko 2 minuty. Dopraw do smaku.
- Zupę podawaj z kwaśną śmietaną.
Komentarz dietetyka
Zupa dostarcza wszystkich potrzebnych makroskładników (białka, tłuszczu i węglowodanów). Kapusta kiszona to świetny probiotyk, poza tym wzmacnia odporność. Dodatek masła dostarcza tłuszczów nasyconych, których nadmiar jest szkodliwy. Zupa nie jest zalecana dzieciom poniżej 12. roku życia ze względu na występujące w przepisie grzyby leśne.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości