Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej
Opublikowano: 09.08.2023 r.
Polędwiczki wieprzowe, czerwona cebula i kolorowe papryki to gwiazdy tego przepisu na szaszłyki. Dodatek oliwy z oliwek i świeżych pomidorków koktajlowych sprawia, że całość smakuje wyjątkowo. Prosty pomysł na pyszny obiad, który przypadnie do gustu każdemu.
Składniki dla 4 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 500 g
- Cebula czerwona - 100 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 120 g (1 sztuka)
- Papryka żółta - 120 g (1 sztuka)
- Pomidory koktajlowe - 120 g (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek - 50 ml (5 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój na mniejsze kawałki.
- Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i osusz, pokrój papryki w większe kawałki.
- Cebulę pokrój w pióra.
- Oliwę z oliwek wlej do miseczki, dodaj sól, pieprz oraz dowolne przyprawy idealnie sprawdzi się tutaj tymianek lub oregano.
- Do marynaty włóż kawałki mięsa i wymieszaj.
- Nabij kawałki mięsa na drewniane patyczki naprzemiennie z warzywami.
- Grillu szaszłyki w piekarniku lub na grillu przez 20 min.
Komentarz dietetyka
Szaszłyki możesz przygotować z dowolnego rodzaju mięsa.
~ Oliwia Gawron, dietetyk