Szaszłyki z polędwicy wieprzowej

Opublikowano: 15.10.2023 r.
Polędwiczki wieprzowe, papryki – czerwona i żółta – oraz cukinia, wszystko wrzucone na patyczki i zamarynowane w mieszance oleju rzepakowego, miodu, musztardy i czosnku. Idealny sposób na grilla czy obiad na świeżym powietrzu. Pyszne, kolorowe szaszłyki, które rozpromienią każde letnie spotkanie.
Składniki dla 5 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 800 g
- Papryka czerwona - 300 g (2 małe sztuki)
- Papryka żółta - 300 g (2 małe sztuki)
- Cukinia - 400 g (2 małe sztuki)
- Miód - 40 g
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek stołowych)
- Musztarda - 20 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka ostra
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia grillowa, duża miska, praska do czosnku, folia spożywcza, patyczki do szaszłyków, lodówka
Przepis krok po kroku
- Polędwiczki umyj, osusz i pokrój w kostkę.
- W misce wymieszaj miód, olej, musztardę, pół łyżeczki papryki ostrej, pół łyżeczki papryki słodkiej oraz 1 łyżeczka majeranku. Składniki dokładnie wymieszaj, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
- Do miski z marynatą włóż mięso, dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
- Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę.
- Cukinię umyj i pokrój w plasterki.
- Na patyczki od szaszłyków nadziej naprzemiennie mięso, paprykę czerwoną, cukinię, paprykę żółtą (do momentu, aż cały patyczek do szaszłyków zostanie zapełniony produktami).
- Szaszłyki smaż na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po około 5 minut z każdej strony.
- Gotowe szaszłyki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Szaszłyki z polędwicy wieprzowej to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Warzywa wykorzystane do przygotowania szaszłyków wzbogacają je w wiele witamin oraz składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny