Szaszłyki z piekarnika

Opublikowano: 04.04.2022 r.
Łopatka wieprzowa, cebula, cebula, cukinia i wędzony boczek to główne składniki szaszłyków z piekarnika, które z pewnością przypadną do gustu każdemu. Soczysta wieprzowina, aromatyczna cebula i chrupiąca cukinia doskonale komponują się z delikatnym smakiem pieczarek i wędzonego boczku. Wszystko to skropione olejem rzepakowym, by zachować soczystość mięsa i warzyw podczas pieczenia.
Składniki dla 6 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 800 g
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Cukinia - 300 g (1 duża sztuka)
- Papryka czerwona - 300 g (2 średnie sztuki)
- Boczek wędzony bez kości - 200 g
- Pieczarki - 300 g (10 średnich sztuk)
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek stołowych)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, curry, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Łopatkę wieprzową pokrój w kostkę o wymiarach 3 × 3 cm.
- Umieść mięso w misce, dodaj sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę ostrą, słodką, curry i majeranek, wlej olej rzepakowy i wymieszaj dokładnie.
- Mięso umieść w lodówce na około 2-3 godziny.
- Cebulę obierz z łupiny i pokrój na grube plastry.
- Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w dużą kostkę.
- Pieczarki przekrój na połówki.
- Cukinię pokrój w plastry.
- Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie przez 20 minut.
- Nadziewaj mięso, plastry boczku i warzywa tworząc kolorowe kompozycje.
- Szaszłyki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20 minut.
- Szaszłyki podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa żytniego.
Komentarz dietetyka
Szaszłyki z piekarnika to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Szaszłyki są także bardzo dobrym źródłem błonnika pochodzenia zwierzęcego. Szaszłyki nie zawierają dużej ilości kalorii i świetnie sprawdzają się w diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny