Szaszłyki z pieczarkami

Opublikowano: 13.07.2025 r.
Piersi kurczaka, pieczarki i pomidory koktajlowe to kluczowe składniki tych pysznych szaszłyków. Marynata z oliwy z oliwek, soku z cytryny, sosu sojowego i musztardy nadaje wyjątkowy smak, a jednocześnie jest prosta w przygotowaniu. To szybki i zdrowy pomysł na obiad lub letnie grillowanie z przyjaciółmi.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Pieczarki - 200 g
- Pomidory koktajlowe - 75 g
- Oliwa z oliwek - 100 ml
- Sok z cytryny - 15 ml
- Sos sojowy - 30 ml
- Musztarda - 15 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, miska, patyczki do szaszłyków
Przepis krok po kroku
- W misce zmieszaj oliwę z sokiem z cytryny, sosem sojowym, musztardą i przeprawami. Ułóż w niej pokrojonego w kostkę kurczaka oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Całość odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Pomidorki koktajlowe dokładnie umyj.
- Przygotuj patyczki do szaszłyków. Mięso nabijaj na patyczki szaszłykowe wraz z warzywami.
- Szaszłyki umieść w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz przez 25 minut.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny