Szaszłyki z pieczarek
Opublikowano: 09.08.2023 r.
Pieczarki, czerwona cebula i papryka, do tego świeże pomidory koktajlowe i oliwa z oliwek – to główne składniki, które sprawią, że szaszłyki z pieczarek staną się prawdziwą bombą smakową. Ta kolorowa i apetyczna mieszanka warzyw, skropiona odrobiną oliwy, sprawdzi się w roli zdrowej i lekkiej przekąski na każdą okazję.
Składniki dla 4 porcji:
- Pieczarki - 300 g
- Cebula czerwona - 100 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 240 g (2 sztuki)
- Pomidory koktajlowe - 200 g
- Oliwa z oliwek - 50 ml (5 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, grill
Przepis krok po kroku
- Oczyść pieczarki i dokładnie umyj. Jeśli są duże, możesz je przekroić na pół.
- Obierz cebulę i pokrój ją na pióra. Pokrój paprykę na większe kawałki, a pomidory koktajlowe zostaw w całości.
- W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sól i pieprz.
- Włóż pokrojone pieczarki, cebulę, paprykę i pomidory koktajlowe do miski z marynatą. Delikatnie wymieszaj.
- Nabij warzywa na drewniane patyczki i grilluj szaszłyki na grillu lub w piekarniku przez 20 minut.
Komentarz dietetyka
Tak naprawdę do przygotowania szaszłyków możesz użyć dowolnych warzyw.
~ Oliwia Gawron, dietetyk