Szaszłyki z mięsa mielonego
Opublikowano: 12.04.2021 r.
Mięso mielone wieprzowo-wołowe, cebula, jajko i bułka tarta – oto co będzie Ci potrzebne do przygotowania pysznych szaszłyków z mięsa mielonego. Idealnie doprawione mięso, połączone z drobno posiekaną cebulą i jajkiem, a następnie obtoczone w bułce tartej, sprawi, że każde kęsy będą rozpływać się w ustach. Pycha na grilla lub piekarnik!
Składniki dla 1 porcji:
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 150 g
- Cebula - 50 g (1/2 dużej sztuki)
- Jajko - 1 szt. (1 sztuka)
- Bułka tarta - 15 g (1,5 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, natka pietruszki świeża, kumin, kolendra świeża, kolendra nasiona mielone
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- grill elektryczny, grill, szczypce do grilla, szpikulce do grillowania
Przepis krok po kroku
- Cebulę drobno posiekaj.
- W misce wymieszaj mielone mięso z cebulą, jajkiem, bułką tartą i przyprawami.
- Z powstałej masy uformuj podłużne szaszłyki.
- Nadziewaj na wykałaczki do szaszłyków.
- Szaszłyki grilluj na rozgrzanym grillu z każdej strony do zarumienienia (ok. 20 min).