Szaszłyki z łopatki
Opublikowano: 26.05.2023 r.
Papryka, cebula, łopatka wieprzowa i pieczarki to główne składniki tych szaszłyków, które razem tworzą wyjątkowo smaczną kombinację. Dodajemy jeszcze czosnek i musztardę, by nadać całości wyrazisty smak. Olej rzepakowy sprawia, że całość jest soczysta i delikatna po upieczeniu.
Składniki dla 4 porcji:
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Musztarda - 20 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Łopatka wieprzowa - 500 g
- Papryka czerwona - 250 g (1 duża stuka)
- Cebula - 200 g (2 średnie sztuki)
- Pieczarki - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra, przyprawa do mięsa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia grillowa, duża miska, folia spożywcza, wykałaczki
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj olej rzepakowy, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, jedną łyżeczkę papryki ostrej oraz jedną łyżeczkę przyprawy do mięs.
- Mięso umyj, pokrój w grubą kostkę, włóż do miski z marynatą, wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na noc.
- Następnego dnia cebulę obierz i pokrój w dużą kostkę. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę. Pieczarki oczyść i przekrój na dwie części.
- Na długie wykałaczki nadziewaj mięso, cebulę, paprykę oraz pieczarki do całkowitego wykorzystania składników.
- Szaszłyki smaż na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu przez około 20 minut (w tym czasie odwróć kilka razy szaszłyki).
- Gotowe szaszłyki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Szaszłyki z łopatki doskonała propozycja na pyszny obiad. Warzywa wykorzystane do przygotowania szaszłyków stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny