Szaszłyki z kurczakiem na grilla
Opublikowano: 01.04.2021 r.
Piersi kurczaka, papryka czerwona, cukinia i pieczarki to główne bohaterowie szaszłyków z grilla, które podbiją każde podniebienie. Soczyste kawałki kurczaka skąpane w cytrynowym soku, chrupiące warzywa oraz aromatyczna czerwona cebula połączone razem na grillowych patyczkach, tworzą kulinarny hit letnich spotkań.
Składniki dla 10 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 350 g (półtorej piersi)
- Cukinia - 250 g (jedna mała sztuka)
- Pieczarki - 300 g (około 30 małych pieczarek)
- Papryka czerwona - 200 g (duża papryka lub dwie małe)
- Cebula czerwona - 100 g (duża cebula)
- Olej rzepakowy - 24 ml (dwie łyżki)
- Sok z cytryny - 6 ml (łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, cząber, papryka słodka, kminek mielony, kurkuma, tymianek, oregano, bazylia, papryka ostra, czosnek granulowany
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- duża miska, grill, patyczki do szaszłyków
Przepis krok po kroku
- W dużej misce wymieszaj olej i po 1/4 łyżeczki przypraw: soli, pieprzu, tymianku, oregano, bazylii, kurkumy, czosnku granulowanego, cząbru, papryki słodkiej i papryki ostrej oraz łyżkę soku z cytryny.
- Pierś z kurczaka oczyść ze wszystkich błonek i pokrój w równą kostkę, około 1,5 cm x 1,5 cm i dodaj do marynaty.
- Warzywa dokładnie umyj i usuń ewentualne uszkodzenia.
- Pieczarki, jeśli są małe dodaj od razu do marynaty, jeśli są większe możesz pokroić je w połówki.
- Cukinię pokrój w plasterki o grubości około 5 mm i dodaj do marynaty.
- Paprykę pokrój w kwadraty około 1,5 cm i również przełóż do miski z marynatą i pozostałymi składnikami.
- Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w pióra o grubości około 0,5 cm a następnie przełóż do miski z marynatą.
- Warzywa z kurczakiem pozostaw na 60 minut. W tym czasie 10 patyczków do szaszłyków namocz w wodzie.
- Naprzemiennie nabijaj składniki na patyczki, na każdym szaszłyku powinny znaleźć się około 3 pieczarki, dwa lub trzy kawałki cebuli, trzy plasterki cukinii i po dwa kawałki papryki.
- Szaszłyki grilluj około 20 minut.