Szaszłyki z kurczaka z piekarnika

Opublikowano: 25.07.2022 r.
Piersi kurczaka bez skóry, papryka czerwona, cukinia i pieczarki to kluczowe składniki tych pysznych szaszłyków z kurczaka z piekarnika. Dodatek cebuli nadaje im wyjątkowego smaku, a odrobiną oleju rzepakowego sprawisz, że będą soczyste i pełne aromatu. Te szaszłyki to świetny pomysł na szybki i zdrowy obiad!
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Cebula - 100 g (1 średnia sztuka)
- Papryka czerwona - 150 g (1 mała sztuka)
- Cukinia - 200 g (1 mała sztuka)
- Pieczarki - 200 g (5 dużych sztuk)
- Olej rzepakowy - 40 ml (4 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz z łupiny i przekrój na ćwiartki.
- Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w dużą kostkę.
- Cukinię pokrój w plastry.
- Pieczarki przekrój na połówki.
- Pierś z kurczaka umieść w misce wraz z warzywami.
- Dopraw całość solą, pieprzem, papryką słodką oraz czosnkiem.
- Wlej olej rzepakowy i wymieszaj.
- Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie na 30 minut przed pieczeniem.
- Nadziewaj składniki na patyczki.
- Ułóż szaszłyki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20-25 minut.
- Szaszłyki podawaj z dodatkiem sosu koperkowego lub majonezu.
Komentarz dietetyka
Szaszłyki z kurczaka z piekarnika to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Szaszłyki są niskokaloryczne i świetnie sprawdzą się dla osób na diecie redukcyjnej. Szaszłyki zawierają dużą ilość składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny