Szaszłyki z indyka

Opublikowano: 01.05.2025 r.
Mięso z piersi indyka, oliwa z oliwek, sok cytrynowy, papryka zielona i cukinia – to główne składniki naszych przepysznych szaszłyków z indyka. To pyszne połączenie soczystego mięsa i świeżych warzyw na pewno przypadnie do gustu każdemu, kto lubi zdrowe i smakowite dania z grilla.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 400 g
- Oliwa z oliwek - 100 ml
- Sok cytrynowy - 15 ml
- Papryka zielona - 230 g
- Cukinia - 150 g
- Cebula - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, natka pietruszki świeża, imbir mielony, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- duża miska, grill elektryczny, patyczki do szaszłyków
Przepis krok po kroku
- W misce zmieszaj oliwę z sokiem z cytryny i przeprawami. Ułóż w niej pokrojonego w kostkę indyka. Całość odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Warzywa z wyjątkiem papryki pokrój w plasterki. Paprykę posiekaj w dużą kostkę.
- Mięso nabijaj na patyczki szaszłykowe wraz z warzywami.
- Całość grilluj przez 25 minut, aż do zarumienienia.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny