Szaszłyki z grilla

Opublikowano: 15.03.2024 r.
Piersi z kurczaka, czerwona cebula i kolorowe papryki – to główne składniki, które królują w tym przepisie na szaszłyki z grilla. Piersi kurczaka kroimy na kawałki, a cebulę i papryki – w kostkę. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, nadziewamy na patyczki i grillujemy na złoty kolor.
Składniki dla 2 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Cebula czerwona - 80 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 250 g (1 sztuka)
- Papryka żółta - 200 g (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek - 40 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, przyprawa do kurczaka, przyprawa kurczak złocisty
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- grill elektryczny, szczypce do grilla
Przepis krok po kroku
- Oliwę wymieszaj z dodatkiem przypraw.
- Mięso pokrój w grubą kostkę, obtocz w marynacie i odstaw do lodówki na kilka godzin.
- Warzywa pokrój w grube plastry.
- Na wykałaczki grillowe kolejno nadziewaj kawałki mięsa i warzyw.
- Ułóż na grillu i grilluj, aż mięso będzie dokładnie wypieczone.
Komentarz dietetyka
Jeśli to możliwe, korzystaj z grilla elektrycznego, aby ograniczyć powstawanie szkodliwych substancji.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk