Szaszłyki z boczkiem

Opublikowano: 22.06.2025 r.
Szynka wieprzowa, soczysty boczek, cebula, czerwona papryka i pieczarki – to podstawowe składniki na pyszne szaszłyki z boczkiem. Taka kombinacja mięs i warzyw sprawi, że każdy kęs będzie pełen smaku i aromatu. Przepis jest prosty, a efekt końcowy na pewno zachwyci każdego miłośnika grillowanych potraw.
Składniki dla 4 porcji:
- Szynka wieprzowa surowa - 250 g
- Boczek wieprzowy bez kości - 250 g
- Cebula - 150 g (2 średnie sztuki)
- Papryka czerwona - 200 g (1 duża sztuka)
- Pieczarki - 150 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Przyprawy - przyprawa do mięsa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, blaszka do pieczenia, praska do czosnku, wykałaczki
Przepis krok po kroku
- Mięso z szynki umyj, osusz i pokrój w grubą kostkę.
- Do miski z mięsem dodaj olej oraz jedną łyżeczkę przyprawy do mięsa. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 3 godziny.
- Cebulę obierz i pokrój w grubą kostkę. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i również pokrój w grubą kostkę.
- Grzyby oczyść i przekrój na pół.
- Boczek umyj, osusz i pokrój w grubą kostkę.
- Na długie patyczki do szaszłyków nabijaj na przemian mięso, cebulę, pieczarki, boczek oraz paprykę do całkowitego wykorzystanie składników.
- Szaszłyki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 60 minut.
- Gotowe szaszłyki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Szaszłyki z boczkiem to doskonała propozycja na smaczny danie obiadowe. Do przygotowania szaszłyków wykorzystano warzywa, które stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny