Szaszłyki wieprzowe
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Karkówka wieprzowa, pomidor, cebula, cukinia, papryka żółta – oto kluczowe składniki dla tych szaszłyków wieprzowych, które zaspokoją każde głodne podniebienie. Mięso zamarynowane w mieszance sosu sojowego, oliwy z oliwek i octu winnego nabiera niesamowitego smaku. Warzywa idealnie dopełniają całość, tworząc pyszną przekąskę na grilla.
Składniki dla 4 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 400 g
- Cukier - 5 g
- Ocet winny - 30 ml
- Pomidor - 200 g
- Cebula - 200 g
- Cukinia - 200 g
- Papryka żółta - 230 g
- Oliwa z oliwek - 80 ml
- Sos sojowy - 30 ml
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- duża miska, grill elektryczny, patyczki do szaszłyków
Przepis krok po kroku
- Pokrój wieprzowinę w kostkę. Podgrzej cukier i ocet w rondelku na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodaj sos sojowy i ostudź. Dodaj oliwę i wymieszaj.
- Wrzucić wieprzowinę do marynaty i dobrze wymieszaj, aby wszystkie kawałki były pokryte sosem. Odstaw na 1 godzinę.
- Rozgrzej grill. Wieprzowinę i warzywa nawlekaj na szaszłyki na przemian.
- Grilluj szaszłyki przez 10 minuty z każdej strony.
Komentarz dietetyka
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny