Szaszłyki na grilla
Opublikowano: 05.04.2021 r.
Piersi kurczaka, jogurt naturalny, sok z cytryny, czosnek i oliwa z oliwek - to kluczowe składniki do przygotowania pysznych szaszłyków na grilla. Kurczak marynowany w jogurcie z dodatkiem cytryny sprawia, że mięso jest soczyste i aromatyczne. Czosnek i oliwa z oliwek nadają mu wyrazistego smaku, a posiekany koperek dodaje świeżości.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 800 g (4 filety)
- Jogurt naturalny - 80 ml (4 łyżki)
- Koperek - 6 g (łyżeczka posiekanego koperku)
- Sok z cytryny - 6 ml (łyżka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki czosnku)
- Oliwa z oliwek - 24 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, mięta suszona
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia grillowa, praska do czosnku, grill elektryczny, grill, miska, patyczki do szaszłyków
Przepis krok po kroku
- W misce połącz jogurt naturalny z koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą z oliwek, dużą szczyptą pieprzu, soli, kurkumy, suszonej mięty i papryki słodkiej. Całość dokładnie wymieszaj.
- Pierś z kurczaka opłucz pod zimną wodą, oczyść z błonek czy kości i pokrój na równe kawałki wielkości około 1,5 cm x 1,5 cm. Przełóż do marynaty i pozostaw na 1,5 do 2 godzin.
- W czasie marynowania mięsa namocz w wodzie patyczki.
- Kawałki mięsa nabij na patyczki pozostawiają miejsce z obu stron aby móc wygodnie chwycić patyczek.
- Szaszłyki grilluj około 15-20 minut.
- Do podania szaszłyki możesz posypać natką pietruszki, świeżą miętą lub koperkiem.